Ιστορία

20 June 2016

 

Ο Αλεξιπτωτισμός Πλαγιάς στην Κρήτη!!

 

Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1987. Στην Κρήτη, η πρώτη πτήση έγινε από τον Αδαμάντιο Ανδρουλιδάκη, το Μάϊο του 1989. Αρχικά οι πτήσεις ήταν ολιγόλεπτες και τα Αλεξίπτωτα Πλαγιάς έμοιαζαν πολύ με τα Αλεξίπτωτα Ελευθέρας πτώσης. Με πολύ γρήγορους ρυθμούς το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς εξελίχθηκε. Σήμερα γίνονται πολύωρες πτήσεις, και σε πολύ μεγάλα ύψη! Έχει πλέον κερδίσει τη θέση του ως αεράθλημα και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που τολμούν να πετάξουν με Αλεξίπτωτο Πλαγιάς!

 

Μια μικρή αναδρομή, στην πορεία και την εξέλιξη της Αερολέσχης Ηρακλείου. Από την ίδρυση της το 1989 μέχρι σήμερα!

 

Η πρώτη πτήση στην Κρήτη έγινε από τον Αδαμάντιο Ανδρουλιδάκη, το Μάϊο του 1989. Το Αλεξίπτωτο πλαγιάς ήταν στα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα. Φυσικά όπως θα δείτε τα αλεξίπτωτα που χρησιμοποιούσαν τότε, δεν έχουν την ίδια αεροδυναμική με τα σημερινά. Χρόνο με το χρόνο οι επιδόσεις των Αλεξιπτώτων καλυτερεύουν. Το 1989 η πτήση ήταν να απογειωθεί κάποιος και να φτάσει στην προσγείωση. Η διάρκεια πτήσης εξαρτώταν από την υψομετρική διαφορά της απογείωσης με την προσγείωση, δηλαδή λίγα λεπτά. Σήμερα η πτήση κρατάει πολλές ώρες και τα ύψη που φτάνουμε πετώντας είναι πολύ μεγάλα!
Μάϊος 1989 Αλλη μια από τις πρώτες πτήσεις, στην Αγία Πελαγία!
1990 Μαζί με τον Αδαμάντιο, ακολούθησαν και πέταξαν άτομα από Χανιά.
1990 Στη φωτογραφία, είναι ο αείμνηστος Κώστας Μαριγλής στο Αβδού. Είναι η πρώτη πτήση που γίνεται από τόσο ψηλά (1100 μέτρα) σε ολόκληρη την Κρήτη.
1990 Την ίδια χρονιά ξεκίνησε την εκπαίδευση ο Φραγκίσκος Μανούσακας. Στη φωτογραφία είναι πτήση στην Αγία Πελαγία.
1991 Το 1991 ξεκίνησε την εκπαίδευση η Φωτεινή Κατίκα. Είναι η πρώτη γυναίκα που πέταξε στην Κρήτη! Η πτήση είναι στην Αγία Πελαγία. Το 1991 ξεκίνησε επίσης την εκπαίδευση ο Παναγιώτης Τριμίντζιος.
1992 Από Αριστερά είναι ο Σκόδρας Στέφανος, Θύμιος Βαφειάς, Φραγκίσκος Μανούσακας, Νίκος Ρασιδάκης, Μιχάλης Τσαχάκης, Μανόλης Χαλκιαδάκης και Αδαμάντιος Ανδρουλιδάκης. Είναι η σειτρά εκπαίδευσης του 1992. Σε αυτή τη σειρά εκπαιδεύτηκε και ο Γρηγόρης Θωμακάκης.
1992 Εδώ ο Φραγκίσκος Μανούσακας πετάει από την ψηλή στο Αβδού!
1993 Αγώνες στα Ιωάννινα!
1993 Και σε αυτή τη φωτογραφία, φαίνεται ξεκάθαρα ο τύπος του Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση!
1994 Η ομάδα που παρακολούθησε την πρώτη σχολή εκπαιδευτών Αλεξιπτωτισμού Πλαγιάς. Η σχολή έγινε στην Έδεσσα.
1994 Αγώνες στο Αβδού!
1995 Εκπαίδευση στις Αρχάνες.
1995 Αγώνες στον Κιθαιρώνα (Πλαταιές).
1995 Αγώνες στον Κιθαιρώνα (Πλαταιές).
2007 Κοπή πίτας στο Αβδού, 01-01-2007. Εδώ φυσικά φαίνεται πολύ καλά η διαφορά της πτέρυγας. Τα Αλεξίπτωτα έχουν γίνει πιο αεροδυναμικά!
Στην κορυφή που βρίσκεται πάνω από την Αγία Φωτεινή, όπου είναι και η ψηλή απογείωση του Αβδού, φτιάξαμε και βάλαμε τιμητική πλακέτα για τον Κώστα Μαριγλή. Στην κορυφή αυτή δώσαμε το όνομα του, επειδή είναι αυτός που βρήκε την απογείωση και πέταξε εκεί την πρώτη φορά!